Araştırmacılar

 

foto-mfa_1712572460.jpg (46 KB)

Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan

Müdür 

Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi, Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü müdürü ve Sosyoloji Bölümü öğretim üyesidir. 2011 yılında University of Western Ontario’da Sosyoloji doktorasını tamamlamış, yine aynı üniversitede 2010-2012 yılları arasında öğretim görevlisi olarak dersler vermiştir.  Temel ilgi alanları demografi, aile, iktisadi sosyolojisi ve sosyal politikalar olan Aysan’ın çalışmalarının merkezini emek piyasası, nüfus yapısı ve sosyal politikaların toplum refahı üzerindeki etkileri oluşturmaktadır. Aysan’ın araştırmaları TÜBA, Avrupa Birliği, Avrupa Araştırma Konseyi, IDRC, British Council ve TÜBİTAK tarafından desteklenmiş olup çalışmalarından bazıları Routledge, Palgrave, Springer, Population & Development Review, Canadian Journal of Sociology ve Emerging Markets & Finance gibi dergi ve yayınevlerinde yayımlanmıştır.

https://avesis.marmara.edu.tr/maysan

 

asil_1712574027.jpg (16 KB)

 

 

 

 

Doç. Dr. Asil Özdoğru

Müdür Yardımcısı 

Doç. Dr. Asil Özdoğru Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi, Gelişim Psikolojisi Anabilim Dalı başkanı ve Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü müdür yardımcısıdır. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ile Psikoloji çift anadal programında 2003 yılında tamamlamıştır. Yüksek lisansını 2005 yılında ve doktorasını 2010 yılında New York Eyalet Üniversitesi Albany’de eğitim psikolojisi alanında tamamlamıştır. 2003-2012 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde çeşitli kurum ve kuruluşlarda araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve araştırma uzmanı olarak çalışmıştır. 2013-2023 yılları arasında Üsküdar Üniversitesinde Psikoloji (İngilizce) Bölümü öğretim üyeliği ve bölüm başkanlığı ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi dekan yardımcılığı gibi görevlerde çalışmıştır. Akademik ilgi alanları arasında çocuk gelişimi, yetişkin eğitimi, uygulamalı psikoloji ve takım bilimi yer almaktadır.

https://avesis.marmara.edu.tr/15236

 

 

 

 

selen fotoo.jpg (82 KB)

 

Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Selen Artan  

Nüfusbilim Anabilim Dalı Başkanı 

Z.Selen Artan Marmara Üniversitesi Sosyoloji bölümünde öğretim üyesidir. Sosyoloji doktorasını the Graduate Center, City University of New York (CUNY)’tan almıştır. Çalışma alanları arasında göç, aidiyet, toplumsal cinsiyet, medya ve kültür gibi konular bulunmaktadır. Çalışmaları, Political GeographyToplum ve Bilim gibi akademik dergilerde ve çeşitli derleme kitaplarda yayınlanmıştır.

https://avesis.marmara.edu.tr/15248

fuatt.jpg (341 KB)

 

 

 

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fuat Kına 

Sosyal Araştırmalar Anabilim Dalı Başkanı 

Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Uzmanlık alanları arasında hesaplamalı sosyal bilimler, nedensel çıkarım, sosyal hareketler, karşılaştırmalı refah sistemleri analizi ve sosyal politika bulunuyor. Ayrıca, Koç Üniversitesi'nde Hesaplamalı Sosyal Bilimler Yüksek Lisans programında ileri düzey veri analizi dersleri vermekte. Yine Koç Üniversitesi'nde Politus Projesi ve Hesaplamalı Sosyal Bilimler Merkezi (CSS) ile aktif olarak ilgileniyor. Güncel araştırmaları, kamuoyunu dijital veriler üzerinden ölçme, emek hareketi mobilizasyonu ve son olarak anketler, sosyal medya ve idari kayıtlar gibi çeşitli veri kaynaklarını entegre etme üzerine yoğunlaşıyor. Boğaziçi Üniversitesi'nden Ekonomi lisans, İstanbul Şehir Üniversitesi'nden Sosyoloji yüksek lisans ve Koç Üniversitesi Sosyoloji doktora derecelerine sahip. Doktora tezinde, Brezilya ve Hindistan'daki radikal kırsal hareketler ile refah politikalarının etkileşimini araştırdı. Bu çalışma Brezilya ve Hindistan hükümetlerinin radikal kırsal hareketleri demobilize etmek için sosyal yardım programlarından faydalandığını ve bu stratejinin Hindistan'da başarısız olurken Brezilya'daki kırsal yoksulluğu başarıyla kontrol altına aldığını gösteriyor. Çalışmadaki bulgular ileri düzey ekonometrik analizlere ve yarı-deneysel bir ampirik çerçeveye dayanıyor.

https://avesis.marmara.edu.tr/15462

 

 

m babacan tcmb foto.jpg (197 KB)

 

 

Prof. Dr. Mehmet Babacan

Prof. Dr. Mehmet Babacan, Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesidir. Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde 2003 yılında tamamlamış, 2007 yılında Clemson University John E. Walker Department of Economics’te yüksek lisansını, 2011 yılında da Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde doktorasını tamamlamıştır. Akademik kariyerine ABD’deki Clemson Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak başlayan Prof. Dr. Babacan, Türkiye’ye döndükten sonra 2008 ve 2014 yılları arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi, Öğretim Üyesi, Bölüm Başkanı ve Merkez Müdürü olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda SETA-İstanbul Ekonomi Bölümünde Araştırmacı olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Babacan, halen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Denetleme Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürmektedir. Uluslararası ticaret ve yönetişim, iktisadi büyüme ve politik-iktisat başta olmak üzere çeşitli alanlarda yayın ve projeleri, araştırma metinleri ve konferans sunumları bulunmaktadır.

 

 

nurullah-gur.jpg (28 KB)

 

 

Prof. Dr. Nurullah Gür

Prof. Dr. Nurullah Gür Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesidir. Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde 2006 yılında lisans eğitimini, 2008 yılında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Doktora derecesini ise 2012 yılında University of Essex Department of Economics’den almıştır. Temel çalışma alanları ekonomik gelişme, finans-reel sektör ilişkisi ve uluslararası politik iktisat olmakla birlikte son yıllarda sanayi ve teknoloji politikalarının ekonomi politiği üzerine çalışmalar yürütmektedir. Ulusal ve uluslararası birçok dergide yayını olan Prof. Dr. Gür, küresel teknolojik dönüşümün sanayi üzerine etkilerinin incelendiği “Sanayiyi Yeniden Düşünmek: Küresel Teknolojik Dönüşümün Dünya ve Türkiye Ekonomisine Yansımaları” isimli kitabı Prof. Dr. Sadık Ünay ve Dr. Şerif Dilek ile birlikte kaleme almıştır. ABD ve Çin arasındaki teknoloji savaşının kökenlerine ve sonuçlarına yönelik “US–China Economic Rivalry and the Reshoring of Global Supply Chains” başlıklı makalesi alanın prestijli dergilerinden The Chinese Journal of International Politics’te yayımlanmıştır.

 

 

m.tahir.jpeg (203 KB)

 

 

Doç. Dr. Muhammet Tahir Kılavuz

Doç. Dr. Muhammet Tahir Kılavuz Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde görevlidir. Araştırma alanları arasında hem Orta Doğu özelinde hem de bölgeler arası olarak otoriter rejimler, rejim değişimi, din ve siyaset, darbeler ve anket çalışmaları gibi konular bulunmaktadır. Çalışmaları otoriter rejimlerin sürekliliği, rejimlerin demokrasilere ve diğer otoriter rejimlere dönüşümü ve bu süreçlerde siyasal kurumların hem rejimlerin hem de vatandaşların davranışları üzerindeki etkilerine odaklanmaktadır. Kılavuz siyaset bilimi alanında doktora derecesini University of Notre Dame’den ve yüksek lisans derecesini de Koç Üniversitesi’nden almıştır. Aynı zamanda Harvard University Kennedy School of Government bünyesindeki Middle East Initiative programında doktora sonrası araştırmacı olarak bulunmuştur. 

 

az_1712577491.jpeg (16 KB)

 

 

Doç. Dr. Aslıhan Nişancı

Doç. Dr. Aslıhan Nişancı Marmara Üniversitesi Psikoloji bölümünde görev yapmaktadır. Lisans ve yüksek lisans derecelerini Boğaziçi Üniversitesi'nden almıştır. Jane Addams Sosyal Hizmet Koleji'nde sosyal hizmet alanında  ruh sağlığı çalışarak yüksek lisansını tamamlamıştır. Stajlarının bir parçası olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde çeşitli sosyal hizmet kuruluşlarında çalışmıştır. Jane Addams College of Social Work'teki doktora çalışmaları sırasında, tez araştırması, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Türk göçmen ailelerde ebeveynlik ve ergen refahı ilişkisine odaklanmıştır. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ve Nottingham Trent Üniversitesi'nde sosyal hizmet alanında yardımcı doçent olarak çalışmıştır. Uygulama ve araştırma ilgi alanları ruh sağlığı, ebeveynlik, çocuk sağlığı ve göçmenliktir. Ruh sağlığı alanında çeşitli eğitimleri tamamlamış ve danışmanlık yapmaktadır. İngiltere'de kayıtlı bir sosyal hizmet uzmanıdır ve İngiliz Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği üyesidir.

 

zub_1712577383.jpg (97 KB)

 

 

Dr. Öğr. Üyesi Zübeyir Nişancı

Dr. Öğr. Üyesi Zübeyir NişancıMarmara Üniversitesi'nde öğretim üyesidir. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünden lisans, Hartford Seminary’den ise yüksek lisans derecesini aldı. Yüksek lisans eğitimi sırasında Hartford Institute Religion Research’da (Hartford Din Araştırmaları Enstitüsü) araştırma projelerinde çalıştı. Doktora eğitimini de Loyola University Chicago Sosyoloji bölümünde tamamladı. 2009-2014 yılları arasında Loyola University Chicago’da okutman olarak dersler verdi. Aynı okulda 2011 ve 2013 yılları arasında İstatistik Danışmanı olarak çalıştı. 2015 ve 2019 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi sosyoloji bölümünde öğretim üyesi olarak ders verdi.  Nicel Araştırma Metodları, Gençlik araştırmaları, Din Sosyolojisi, Sivil ve Sosyal Katılım, Sosyal Eşitsizlikler, Göçmenlik ve Küreselleşme başlıca ilgilendiği konular arasındadır.  

 

ayse-yetis-bayraktar_1712577447.jpg (33 KB)

 

 

 

Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yetiş-Bayraktar 

Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yetiş-Bayraktar Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi YK üyesi ve Sosyoloji Bölümü öğretim üyesidir. 2013 yılında University of Massachusetts Amherst’de Sosyoloji doktorasını tamamlamıştır. Ayşe Yetiş Bayraktar, 2013-15 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde doktora sonrası araştırmacı, 2016-20 yılları arasında Altınbaş Üniversitesi Sosyoloji bölümünde öğretim Üyesi, 2019-20 yılları arasında aynı üniversitede İİSBF dekan yardımcısı olarak görev yapmıştır. Temel ilgi alanları sosyal tabakalaşma, çalışma sosyolojisi ve zaman sosyolojisi olan Yetiş-Bayraktar’ın çalışmaları bu alanlarda toplanmıştır. 2013 yılında Work and Occupations isimli dergide basılan,“From the Shop Floor to the Kitchen Floor: Maternal Occupational Complexity and Children's Reading and Math Skills” isimli makalesi 2014 yılında alanının prestijli ödüllerinden Rosabeth Moss Kanter Ödülü Finalisti olmaya hak kazanmıştır.


Bu sayfa Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından en son 26.06.2024 16:33:26 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM