Sosyal Araştırmalar

SOSYAL ARAŞTIRMALAR ANABİLİM DALI

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fuat Kına  (İlişkili Araştırmacı)

Sosyal Araştırmalar Anabilim Dalı Başkanı 

Sosyal bilimlerde araştırma yöntem bilgisi, bilim dünyasında sağlam ve güvenilir bir temel oluşturmanın temel taşlarından biridir. Araştırma metotlarının iyi kavranması ve doğru uygulanması, toplumsal sorunlara sistemli bir şekilde yaklaşılmasını, verilerin doğru biçimde toplanmasını ve elde edilen sonuçların anlamlı bir bağlamda değerlendirilmesini sağlar. Böylece, sosyal bilimlerde evrensel standartlara uygun, geçerli ve güvenilir bilgi üretilmesine katkıda bulunulur. Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü bünyesinde kurulması hedeflenen Sosyal Araştırmalar Anabilim Dalı, sosyal bilimler alanında yapılan araştırmaların kalitesini artırmak ve uluslararası düzeyde rekabet edebilirliği güçlendirmek adına sosyal bilimler alanında nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılarak bilimsel veri toplanması, analiz edilmesi ve yorumlanması konusunda uzmanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Uluslararası düzeyde toplumların karşılaştığı krizleri anlamak ve çözümler üretebilmek adına sosyal bilimlerde sürekli olarak yeni ve teknolojinin daha aktif kullanıldığı araştırma yöntem ve teknikleri geliştirilmektedir. Çağdaş ve dinamik eğitim-öğretim birimleriyle dünya trendlerinin takip edilebilmesinin yanı sıra yeni yöntemlerin ulusal ekolle birleştirilmesi ülkemizde sosyal bilimlerin gelişmesi için oldukça önemlidir. Sosyal Araştırmalar Anabilim Dalı, küresel sorunlarla birlikte yerel problemlerin anlaşılması, yapılan araştırmalarda karşılaşılan eksikliklerin giderilmesi ve Türkiye'nin özgün ihtiyaçlarına odaklanarak ülkemizin sosyal bilimlerdeki potansiyelinin arttırılması noktasında büyük katkılar sunacaktır.
İstanbul, farklı kültürlerin, toplumsal yapıların ve ekonomik ilişkilerin kesişim noktası olması nedeniyle sosyal bilimlerde çeşitli ve zengin bir araştırma alanı sunmaktadır. Marmara Üniversitesi'nin ulusal ve uluslararası işbirliklerine uygun yapısı, teknik ve beşeri olanaklarının varlığı ile pek çok disiplini bünyesinde barındırarak konuya geniş bir perspektiften bakma imkanı sağlaması Sosyal Araştırmalar Anabilim Dalı’nın kurulması için uygun altyapıyı oluşturmaktadır.


Bu sayfa Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından en son 14.06.2024 09:03:51 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM