Nüfusbilim

NÜFUSBİLİM ANABİLİM DALI

Nüfusbilim Anabilim Dalı Başkanı 

Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Selen Artan (İlişkili Araştırmacı)

Dünya nüfusu hızla artarken ve aynı anda yaşlanırken, nüfus bilimi sosyal, kültürel ve ekonomik değişimlerin toplumlar üzerindeki etkilerini anlamak, sorunları tanımlamak, çözüm üretmek ve sosyal politikalar geliştirebilmek adına kritik bir öneme sahiptir. Türkiye gibi hızla gelişen ülkelerde, nüfus bilimi, sürdürülebilir kalkınma, kaynak yönetimi, eğitim ve sağlık politikalarının etkili bir şekilde planlanması için temel bir araçtır. Böylece demografik değişimlerin, işgücü piyasalarının ve sosyal güvenlik sistemlerinin etkileri daha iyi anlaşılabilir, daha etkili ve hedef odaklı politikalar geliştirilebilir.
Türkiye'nin nüfus yapısı, demografik özellikleri ve göç hareketleri, ülkenin ekonomik kalkınması ve toplumsal sorunların çözümü üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Diğer yandan İstanbul, nüfus yoğunluğu ve çeşitliliğinden, ekonomik dinamiklerinden, sağlık ve eğitim sektörü gibi pek çok alanda merkezi bir konumda olmasından dolayı hem ülkemizde hem de dünyada ayrıcalıklı bir öneme sahiptir. Bu nedenle hem iç hem de dış göçle sürekli nüfus artış yaşayan İstanbul için demografik çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Ancak, tüm bu dinamik faktörlere rağmen, Türkiye genelinde demografi alanında çalışmalar yürüten tek bir enstitü bulunması, İstanbul'daki üniversitelerde ise nüfus bilimi alanında herhangi bir anabilim dalının bulunmaması büyük bir eksiklik olarak karşımıza çıkmaktadır.
Marmara Üniversitesi bünyesinde Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'ne bağlı olarak kurulması planlanan Nüfus Anabilim Dalı, demografik analizler ve nüfus bilimi üzerine odaklanarak toplumun temel dinamiklerini anlamayı amaçlamaktadır. Bu anabilim dalının kurulması, nüfusun yapısı, dağılımı ve değişimi ile birlikte toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel etkileşimlerini derinlemesine inceleyerek, bilimsel bir temelde çözüm odaklı çalışmalara katkıda bulunmayı hedeflemektedir.


Bu sayfa Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından en son 14.06.2024 09:05:03 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM