Alman Eğitim Sistemi: Öğrenci Yaşamı ve Sosyopolitik Gerçeklikler Üzerine İçgörüler (Eda Baripoğlu)

eda1.png (445 KB)

Eda Baripoğlu - Duisburg-Essen Üniversitesi, Siyaset Bilimi

Tarih: 29 Nisan 2024

Saat: 14:00

Yer: Teknik Eğitim Fakültesi Eski Binası, A301

Duisburg-Essen Üniversitesi Siyaset Bölümü’nden Eda Baripoğlu ile Alman eğitim sistemi üzerine verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Baripoğlu, kendi tecrübelerini de paylaştığı konuşmasında lise ve üniversite sistemi üzerine bilgi verdi. Almanya’da daha lise yıllarında öğrencilerin kariyerlerinin belirlendiğini ifade etti. Lise sistemindeki keskin ayrıma vurgu yapan konuşmacı Alman eğitim sisteminde sadece teorik eğitimin verilmediğini meslek öğreten liselerden mezun olan kişi sayısının da bir hayli yüksek olduğunu söyledi. Öğrencilerin iki defa üniversite giriş sınavı hakkı olduğunu eğer iki sınavı da geçemezlerse aynı eyalette sınava bir daha giremedikleri söylendi. Almanya’da Lisans eğitimi genellikle üç ya da dört yıl sürmektedir. Öğrencilerin çoğu çalıştığı için derslere katılım zorunluluğu yoktur. Fakat öğrencilerin her ders için üç tane sınav hakkı vardır. Eğer öğrenci üç sınavda da başarısız olursa bir daha Almanya’da o bölümü okuyamaz. Sunumda eğitim sistemindeki sorunlar üzerine de bilgi verildi. Artan göçmen karşıtlığının uluslararası öğrencileri ve Müslüman öğrencileri nasıl etkilediği konuşuldu. Baripoğlu ayrıca Almanya’daki sosyal ortamın Türkiye ile karşılaştırıldığında daha mesafeli olduğunu Türkiye’deki öğrencilerin birbirleriyle ve hocalarıyla olan etkileşiminin çok daha yakın olduğunun altını çizdi.

e1.jpg (207 KB)

e2.jpg (191 KB)

e3.jpg (137 KB)

Bu sayfa Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından en son 08.05.2024 13:32:12 tarihinde güncellenmiştir.