Uzun, İnce Bir Yol: Köklerimi Ararken Öğrendiklerim

Tarih: 22 Mayıs 2024

Saat: 12:00

Yer: Teknik Eğitim Fakültesi Eski Binası, A301

Tecrübe paylaşımı serimizin bu bölümünde Uzun, İnce Bir Yol: Köklerimi Ararken Öğrendiklerim başlıklı sunumunda TÜBİTAK Eski Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş’i dinledik. Nüket Yetiş kendi ailesinin göç hikayesi üzerinden; Türkiye’nin göç tarihi, göçün sosyolojik etkileri ve sonuçları üzerine konuştu. Sunumda kişisel ilgisi üzerine ailesinin köklerini araştırmaya başlamasından, bu süreçte yaptığı çalışmalardan, kullandığı yöntem ve kaynaklardan söz etti. İstiklal Harbi sırasında Bozüyük’ten Eskişehir’e göç etmek zorunda kalan atalarının tarihini araştırırken yaşadığı zorluklardan, kaynak teminindeki güçlüklere değinerek geleceğe bir kaynak bırakmak adına yeni nesil araştırmacılara tavsiyelerde bulundu. Sosyal ve Beşeri Bilimler alanındaki çalışmaların toplumsal ve bireysel yaşamla daha fazla ilişkilendirilmesini, toplumun geçmişi hakkında daha fazla farkındalık kazanmasını sağlayacak çalışmaların başlatılmasını ve bu çalışmaların sosyal faydaya dönüştürülmesini sağlayacak ortak projeler yapılması gerekliliğine değindi. Bu çerçevede Marmara Üniversitesi bünyesinde kurulan Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün bu konudaki çalışmalarının öneminden söz etti. Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan kendisine katkılarından dolayı teşekkür ederken bölgesel tarih çalışmaları ile aile tarihi çalışmalarının Türkiye’nin sosyal yapısını ve dönüşümünü anlamak adına önemli çalışmalar olduğunu belirtti. Doğru politikalar belirlemek adına göç olgusu üzerinde daha çok düşünmemiz gerektiğini ve bu tarz çalışmaların daha da yaygınlaşması temennileri ile sunum tamamlandı.

Söyleşinin sonunda Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Akgiray katılımından dolayı Prof. Dr. Nüket Yetiş’e teşekkürlerini sunarak günün anısına plaket taktim etti.

n1.jpeg (1.36 MB)

n2.jpeg (92 KB)

n3.jpeg (126 KB)

n4.jpeg (165 KB)

Bu sayfa Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından en son 28.05.2024 13:28:04 tarihinde güncellenmiştir.